Czyszczenie piekarnika to bardzo często czynność, która spędza nam sen z powiek. Plamy z tłuszczu nie chcą zniknąć, a przypalony piekarnik już od dawna nie przypomina tego nowego. Używanie silnych środków czyszczących wcale nie przyśpieszy procesu czyszczenia. W tej sytuacji najlepsze i najpewniejsze sposoby to te domowe. Dziś ukażę co zrobić, aby piekarnik znów lśnił.
Soda oczyszczona – czy to pomoże w walce z tłuszczem?
Jeśli nasz piekarnik jest przypalony, a do tego nie możemy usunąć tłuszczu, który tam osiadł, to naprawdę ciężko będzie doprowadzić nasz piekarnik do używalności. Trzeba użyć naprawdę silnego produktu, aby sobie z tym poradzić. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się soda oczyszczona. Jak to zrobić? Jeśli zabrudzenie nie jest wielkie to wystarczy zwilżyć piekarnik mokrą szmatką i zasypać sodą. Musimy te sodę zostawić na noc w piekarniku, zacznie ona wtedy działać i rozpuszczać tłuszcz. Następnie wystarczy przetrzeć piekarnik szmatka, a zabrudzenia znikną. Natomiast jeśli nasz piekarnik jest bardzo przypalony, wtedy warto przygotować maź z sody i wody. Robimy to w proporcji 1:1. Nakładamy te maź na ścianki w piekarniku, odczekujemy pewien czas, a potem szorujemy gąbką. Tłuszcz z pewnością zniknie.
Czyszczenie piekarnika octem – czy to dobry sposób?
Ocet to składnik, który równie często wykorzystywany jest do sprzątania. Idealnie sprawdzi się także przy czyszczeniu piekarnika. Nieprzyjemny zapach? Nie martw się, szybko się ulotni. Aby wyczyścić piekarnik octem, musimy przygotować pewną mieszaninę. Proporcje są następujące: 5 łyżek octu, 4 łyżki sody i 5 kropli płynu do mycia naczyń. Taki sposób będzie idealny, aby odtłuścić i wyczyścić przypalony piekarnik.