Filtry do wody z kranu – zamiast wody butelkowanej

Bycie eko-friendly to dla wielu osób istotny wyznacznik ich sposobu życia. Z tych powodów, nieustannie poszukujemy rozwiązań pozwalających na zmianę dotychczasowych nawyków. Jednym z najaktywniej spopularyzowanych jest dążenie do redukcji ilości zużywanych tworzyw sztucznych – w tym także plastiku. Zgodnie z opinią specjalistów, redukcja ilości wyrzucanego plastiku nie tylko pozytywnie wpłynie na cały ekosystem naszej planety, ale także pozwoli na redukcję ilości zanieczyszczeń w skali lokalnej. Wydaje się zatem, że redukcja ilości zużywanego plastiku jest korzystna po prostu dla wszystkich. Obecnie wyraźnym trendem jest rezygnacja z kupowania wody butelkowanej i korzystanie z tak zwanej kranówki – czyli wody dostarczanej do naszych kranów przez wodociągi. Producenci filtrów do wody wychodzą nam naprzeciw i dostarczają rozwiązań coraz skuteczniejszych w oczyszczaniu wody z kranu.

Dlaczego filtrujemy wodę z kranu?

Zacząć należy oczywiście od tego, że woda z kranu jest zdrowa oraz mineralizowana w wysokim stopniu. W wielu przypadkach woda z kranu jest nawet zdrowsza niż woda butelkowana – dostarcza większej ilości minerałów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Niemniej woda z kranu może zawierać w swoim składzie różne zanieczyszczenia. Do nich należą zwłaszcza metale ciężkie, występujące w niewielkim natężeniu. Mimo to mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli spożywamy ich nadmierną ilość przez długi czas. Co równie ważne, woda z kranu często po prostu nie smakuje najlepiej. Po spożyciu trunków wykonanych na jej bazie odczuwamy posmak chloru lub nieprzyjemny, lekko stęchły zapach.

By usunąć te nieprzyjemne i niepożądane właściwości wody z kranu, stosujemy właśnie filtry przeznaczone do jej oczyszczania.

Filtry do wody – zasada działania i korzyści

Dla wielu osób filtr do wody to niepotrzebne dziwactwo i nie są skłonni w ogóle z nich korzystać. To błąd – w kilku punktach postaramy się przekonać dlaczego.

  1. Filtry do wody z kranu działają jak sitka, które część składników zatrzymują, a część przepuszczają. Oczywiście wśród tych zatrzymanych w filtrze znajdują się różnego typu zanieczyszczenia – zwłaszcza metale ciężkie. Ponadto znajdziemy filtry dodatkowo wzbogacające naszą wodę o inne składniki mineralne – na przykład magnez lub wapń.
  2. Woda z kranu jest dość twarda – zdają sobie z tego sprawę wszyscy właściciele ekspresów do kawy. Konieczność ich regularnego odkamieniania jest właśnie konsekwencją wysokiego stopnia „twardości” wody. Na szczęście – filtry obniżają ten parametr wody, dzięki czemu nie stanowi ona zagrożenia dla używanych przez nas urządzeń. Co równie ważne, stosowanie przefiltrowanej wody do parzenia kawy przedłuża żywotność ekspresów nawet o kilka lat.
  3. Filtry do wody z kranu można używać przez długi czas. W zależności od rodzaju filtra, ilości użytkujących go osób oraz częstotliwości filtrowania wody, może on nam wystarczyć na okres nawet kilku miesięcy. Warto w tym miejscu podkreślić, że wiele urządzeń przeznaczonych do filtrowania wody takich jak filtrujące dzbanki wyposażone w specjalne sygnalizatory świetlne. Niewielkie lampki ledowe informują nas o konieczności wymiany filtra na nowy.
  4. Filtry są często produkowane w zunimorfizowanych rozmiarach i kształtach, co pozwala na stosowanie tego samego filtra w dzbankach różnych producentów lub na odwrót – stosowanie różnych filtrów, w tym samym dzbanku.

fot. materiały prasowe

Filtry do wody z kranu – zamiast wody butelkowanej
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here